Opleiding: Leiderschap van Strategische Vernieuwing

We zitten volgens deskundigen in een wereldwijde polycrisis: crises in meerdere globale systemen die elkaar beïnvloeden, versnellen en/of versterken. En niemand weet waartoe dit leidt en wanneer hier een einde aan komt. Het is dan ook de vraag of het nog wel mogelijk is een strategie te formuleren in een complexe en onvoorspelbare samenleving. 

In de leergang “Leiderschap van Strategische Vernieuwing” bekijken Rachelle van der Linden en Marco Derksen samen met deelnemers en gastsprekers uit de praktijk vanuit verschillende perspectieven naar de huidige ontwikkelingen in de samenleving en hoe daarin te komen tot een strategische koers. Daarbij kijken we naar onszelf als mens, naar onze organisatie en naar de samenleving.

Wat beloven we je concreet:

 • We geven inzicht in de relevante technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de versnelde opkomst van AI.
 • We geven #Hoedan: praktische handvatten op basis van concrete voorbeelden, do's en dont's uit de praktijk en met interessante sprekers uit het veld.
 • We gaan aan de slag met jouw als leider en zoomen in op de leiderschapskwaliteiten - helpen je daarbij.

Rachelle van der Linden en Marco Derksen zijn auteurs van het boek “Kleur bekennen” en hebben aan de wieg gestaan van vele vernieuwingen en begeleiden organisaties naar de wereld van morgen.

In deze unieke opleiding wordt je geïnspireerd door ervaren sprekers uit de praktijk en werken we samen aan jouw leiderschap van strategische vernieuwing met als tastbaar resultaat een strategische koers en organisatiekompas voor jouw organisatie.

9 dagen | NIMA geaccrediteerd 25 PE-punten - Diploma Leiderschap van Strategische Vernieuwing
€6.995 opleidingsprijs
Hilton Soestduinen
€ 5.946 voor leden van bvA, VIA, Logeion, SWOCC en NIMA. Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw.
Rachelle van der Linden
Marco Derksen

Ontwikkeld en begeleid door:

Rachelle van der Linden, Marco Derksen
Opleiding Leiding Details Programma Inschrijven
Ik heb een vraag
Download opleidingsbrochure

Opleiding

Voldoet de opleiding aan jouw behoeften?

In deze spannende, onzekere tijden is het essentieel om je diepe bestaansrecht te doorgronden om in de toekomst relevant te blijven. In deze opleiding brengen we meerdere invalshoeken en inzichten van verschillende vernieuwingsexperts samen, met wie we de toekomst gaan verkennen en vormgeven. Zo leer je fundamenteel te vernieuwen.

En jij wil leren van de besten. “De besten” zijn de mensen die op hoog niveau in de praktijk werkten – en werken. De mensen die tegelijk boven de praktijk kunnen uitstijgen, en hun kennis en inzichten inspirerend overbrengen. Je wil leren van hen, sparren met hen, én hun verwante ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Zo kun je je rugzak vullen met theorieën, inzichten, modellen en cases... Om vervolgens aan de slag te gaan!

Aan deze behoeften voldoet Iris in al haar opleidingen. Maar hoe draagt de opleiding “Leiderschap van Strategische Vernieuwing” specifiek bij aan jouw situatie en de problemen waar je tegenaan loopt? Je weet, ziet en voelt dat de wereld continu in verandering is. In onze samenleving is alles met elkaar verbonden, wat het afhankelijk, complexer en onzeker maakt. 

 • Hoe speel je hierop in en geef je vorm aan succesvolle vernieuwing in je
  organisatie? 
 • Wat vergt deze verandering van jou en je skills, als leider? 
 • Welke keuzes maak je voor je businessmodel, je organisatie en je
  concepten? 

Zit jij in een andere situatie, of met andere vragen en wil je weten of deze opleiding daarop aansluit? Neem dan zeker contact met ons op, wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Wat levert het jou op?

Gedurende deze opleiding ontwikkel je jouw persoonlijke en professionele kompas voor strategische vernieuwing en leiderschap. Dit kompas helpt je om sterke strategische keuzes te maken. Keuzes die leiden tot vernieuwing: van koers, business(modellen), organisatiestructuren en samenwerkingen. Je brengt daarnaast je persoonlijke proces op gang: hoe ga je om met die complexe en onzekere wereld? Strategische vernieuwing is het continue proces van omgaan met de ontwikkelingen van de buiten- en binnenwereld, waarbij het lef vergt om buiten de gebaande paden te gaan.

Op den duur word je je steeds meer bewust van de continu veranderende samenleving, ontwikkel je een eigen visie op strategische vernieuwing en creëer je instrumenten voor realisatie. 

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor:

De echte kartrekkers, die vernieuwing willen brengen in hun organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld: 

 • Ervaren professionals die manager of teamleider willen worden;
 • Managers of teamleiders die de schaal en impact van hun leiderschap willen vergroten, op hun eigen menselijke manier
 • CEO’s
 • CMO’s
 • Marketeers
 • Innovators
 • Business developers
 • Change agents/veranderaars 

Wie verzorgen de opleiding?

“Leiderschap van Strategische Vernieuwing” wordt verzorgd door Rachelle van der Linden en Marco Derksen, met inspirerende gastsprekers uit de private en publieke sector. Rachelle en Marco zijn de ontwerpers, samenstellers en hoofddocenten van deze opleiding. Zij overzien het curriculum en begeleiden alle dagen. Tenminste een van hen is altijd aanwezig.

Rachelle en Marco trekken al twintig jaar samen op om organisaties tot fundamentele verandering te laten komen. Rachelle werkt intuïtief, inventief en vanuit een holistisch perspectief. Marco benadert transformatie vanuit een sociaal-technologische blik. De gedeelde factor? De overtuiging dat juist nú elke organisatie kleur moet bekennen. Zo hebben zij meerdere succesvolle vernieuwingen mogelijk gemaakt in o.a. het bankwezen, energie- en nutsbedrijven, telecom, media en zorg. In 2019 lanceerden zij Kleur bekennen – bepaal je koers met het organisatiekompas, een boek dat aan de grondslag ligt van deze opleiding. 

Bekijk het volledige opleidingsprogramma

Leiding

Whatsapp Image 2022 10 13 At 7.37.15 PM

Rachelle van der Linden

Eigenaar Creatinc. en creatief ondernemer

Meer over Rachelle van der Linden
02 02

Marco Derksen

Oprichter van Marketingfacts en founding partner van strategisch adviesbureau Upstream

Meer over Marco Derksen

Gastdocenten

Details

Data en locatie

Dag 1 en 2* Nog te bepalen
Dag 3  
Dag 4  
Dag 5  
Dag 6  
Dag 7  
Dag 8 en 9*  

Programma tijden
Nog te bepalen

Locatie
DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen
Van Weerden Poelmanweg 4-6
3769 MN Soestduinen

Overnachtingmogelijkheden
Voor deze opleiding hebben wij een locatie met overnachtingsmogelijkheden uitgezocht. Bij beschikbaarheid, kunnen deelnemers een hotelkamer boeken via reservations.soestduinen@hilton.com. Mocht je daar vragen over hebben, neem dan contact op met Claire via claire@irisacademy.nl of bel 06-82006162. 

Kosten

€ 6.995* opleidingsprijs
€ 5.946* voor leden van NIMA, bvA, VIA, Logeion of SWOCC.

*Alle hier genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Inclusief / Exclusief

De Masterclass is inclusief literatuur, catering op de beide dagen en een diner op de eerste dag. Overnachting en ontbijt zijn niet inbegrepen. Wel is er voor deelnemers de mogelijkheid zelf overnachtingen te boeken bij het Hilton Soestduinen via reservations.soestduinen@hilton.com. Mocht je daar vragen over hebben, neem dan contact op met Claire via claire@irisacademy.nl of bel 06-82006162.

Examenkosten (optioneel)

€ 495* zijn de kosten voor deelname aan het examen. Ook dit is optioneel en komt bovenop de opleidingsprijs. Op het examengeld is geen korting van toepassing. Mocht je het examen de eerste keer onverhoopt niet halen, dan mag je één herexamen doen. Dit is in het examengeld inbegrepen.

Examen

Het examen is optioneel en bestaat uit het schrijven van een essay. Hierin komt o.a. aan de orde: 

 • Visie op ontwikkelingen/verwonderingen en vernieuwing op basis van de strategische kernrol (kleur bekennen);
 • Strategische blauwdruk/kompas van vernieuwing en de impact op leiderschap. 

Na succesvolle afronding (tenminste een voldoende voor het essay) ontvang je het diploma Leiderschap van Strategische Vernieuwing C van Iris Academy.

Examenkosten: € 495,-. Korting is op het examengeld niet van toepassing. 

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit in totaal 16 dagdelen en zelfstudie. In de planning wordt rekening gehouden met schoolvakanties en feestdagen. 

Het programma bestaat uit 7 modules

 • De eerste en laatste module zijn een tweedaagse (3 dagdelen) met overnachting.
 • De tussenliggende modules duren een dag (2 dagdelen). 
 • In totaal zijn het 16 dagdelen verspreid over 9 dagen. 
 • Iedere module heeft een thema waarbij we gedurende de module gaan afpellen: van de samenleving (buiten) naar jezelf (binnen).

Literatuur

Het boek 'Kleur bekennen – bepaal je koers met het organisatiekompas' (2019), door Rachelle van der Linden & Marco Derksen, wordt bij start van de opleiding verstrekt. Dit is inbegrepen in de opleidingsprijs. 

Eventuele overige artikelen, lesmaterialen en testen worden ook ter beschikking gesteld.

Kwaliteitsborging

Deelnemers

Er doen maximaal 20 deelnemers aan deze opleiding mee. Elke opleidingsdag wordt door de deelnemer geëvalueerd en beoordeeld. 

Iris partners

De programmaleiding van alle Iris-opleidingen is in handen van twee Iris-partners. 

Alle Iris-partners zijn geselecteerd op kwaliteit en niveau van functioneren in het vakgebied, praktijkervaring én didactische ervaring. Alle partners hebben een passie voor opleiden en zijn (naast Iris Academy) nog steeds op hoog niveau actief in het vakgebied. Hierdoor blijven zij zich ontwikkelen én kunnen zij blijvend hun praktijkervaringen en nieuwe inzichten inbrengen. 

Iris Academy concentreert zich op een beperkt aantal, hoogwaardige opleidingen die de standaard moeten zetten binnen dat deel van het vakgebied. En we leggen de lat hoog! We streven ernaar dat onze opleidingen gemiddeld met tenminste een 8,5 worden beoordeeld, met een NPS van tenminste +30 worden beloond en dat tenminste 85% van alle examenkandidaten in één keer slaagt. 

Overnachting

Voor de opleiding hebben wij een locatie met overnachtingsmogelijkheden uitgezocht. Bij beschikbaarheid, kunnen deelnemers een hotelkamer boeken via reservations.soestduinen@hilton.com. Mocht je daar vragen over hebben, neem dan contact op met Claire via claire@irisacademy.nl of bel 06-82006162.

Ik heb een vraag

Suggesties: Hoe kan ik mijn plekje reserveren, terwijl ik wacht op goedkeuring van mijn werkgever? / Hoe kan ik me opgeven voor een latere opleiding? / Wie kan ik het beste laten deelnemen?

Wees er snel bij, vol=vol

Meld je vandaag nog aan en verzeker jezelf van een plek. 

Meld je hier gratis aan