Succes kan je plannen

Marc van Eck RM

Auteur:

Marc van Eck RM

E1e6a4a6 D477 4B13 B7a5 0C31fbefd71b
Blog
22 January 2024

Succes kan je plannen

In deze wereld die elke dag anders is wordt soms gedacht dat plannen niet meer nodig zijn, dat succes net als geluk gewoon komt aanwaaien. Of niet en dan heb je pech. Gelukkig is dat niet zo, je kan de kans op succes enorm vergroten door niet te wachten op wat de wereld voor jou in petto heeft, maar door actief een plan te maken. Natuurlijk moet je vandaag de dag niet meer een dik plan maken wat veel te veel tijd kost om te maken en toch niemand leest. Met de OGSM-methode kan je een ijzersterk plan maken op slechts 1A4. Dat blijkt echt te werken, niet voor niets is ons boek ‘businessplan op 1A4', zo’n groot succes. Het heeft maar liefst 3460 dagen, dus bijna 10 jaar, in de bestseller top100 van managementboek.nl gestaan.

Het geheim van OGSM

Het geheim van de methode is dat het compact is en ook heel strak gestructureerd. Het dwingt je eigenlijk om goed na te denken wat je wil bereiken, wat het onmogelijke is dat je mogelijk wil maken, dit noemen we de ‘objective’. Om vervolgens dit heel nauwgezet door te vertalen in meetbare doelen ‘goals’ en daarna te bepalen wat je moet gaan doen om dit te realiseren ‘strategies’. Als je dit framework hebt staan, heb je je kompas voor succes gereed. Vervolgens moet je dit uiteraard door vertalen in een helder dashboard en concrete acties per strategy (samen de measures van het OGSM-model). De measures zijn continu in beweging en worden aangestuurd door de strategieën. Hier moet je juist niet te groot denken, maar lekker korte klappen maken en continu leren wat wel werkt en wat niet. Het team moet hier volle ownership hebben en krijgen, dit levend maken in de dagelijkse praktijk is cruciaal en ook superleuk. Precies dit maakt OGSM zo enorm geschikt voor een Agile aanpak, via de Strategies wel richtinggevend maar in de Measures veel ruimte laten voor eigen invulling en leren. Het tegenwoordig populaire OKR mist die strategische sturing en kan leiden tot onsamenhangende acties, niet voor niets zei iemand laatst ‘OGSM eats OKR for breakfast’. Kortom OGSM gaat over het hands-on maken van een richtinggevend plan en dit met een agile cultuur waarmaken in de praktijk om succes geen toeval te laten zijn, maar gepland.

Masterclass: Een winnend plan met OGSM

Plannen maken we allemaal, maar helaas komen meer plannen niet uit dan wel. Dat kan en moet veel beter. Een goed plan maken is de helft van succes, dat plan ook echt realiseren is de andere helft. In deze 2-daagse Masterclass leer je beide aspecten, met praktische theorie en ga je meteen concreet aan de slag. Dag 1 staat in het teken van het ontwikkelen van een scherp richtinggevend plan en dag 2 in het teken van hoe je dit plan in de praktijk kunt uitvoeren. Lees hier alles over deze Masterclass en hoe je kunt inschrijven.