De magie van sinterklaas

Rachelle van der Linden

Auteur:

Rachelle van der Linden

Image
Blog
5 December 2023

Rituelen

De kracht van rituelen van Sinterklaas, de kracht van kleur bekennen en de kracht van tradities zijn allemaal aspecten die diepgeworteld zijn in onze samenleving. Ze bieden ons een gevoel van stabiliteit, identiteit en verbondenheid. In een wereld waarin alles onzeker is, verlangen mensen steeds meer naar deze bakens om hen te begeleiden en koers te geven. En voor mij is het een stukje magie waar ik van hou.

Laten we beginnen met de rituelen van Sinterklaas. Elk jaar kijken kinderen reikhalzend uit naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. Althans, voordat de rituelen wat afbrokkelden en felle discussies ontstonden, maar laten we dat hier alsjeblieft geen rol spelen. Het zetten van hun schoen, het zingen van Sinterklaasliedjes, het krijgen van cadeautjes en maken van surprises zijn allemaal rituelen die een gevoel van magie en verwachting creëren. Deze rituelen geven kinderen een gevoel van structuur en blijheid, en ze leren hun ook de waarde van geven en ontvangen.

De kracht van Kleur Bekennen is een ander belangrijk aspect. Sinterklaas en zijn Pieten dragen opvallende kleuren zoals rood, geel en zwart. Deze kleuren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze hebben ook symbolische betekenissen. Rood staat voor passie en energie, geel voor vrolijkheid en optimisme, en zwart voor mysterie en kracht. Door deze kleuren te dragen, laten Sinterklaas en zijn Pieten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Dit helpt kinderen en volwassenen om zich te identificeren met deze figuren en zich verbonden te voelen met de traditie. Kleur bekennen voor organisaties geeft dezelfde trots, eigenheid en verlangen waarmee ze hun creatiekracht vormgeven.

Tradities spelen ook een belangrijke rol in onze samenleving. Ze bieden ons een gevoel van continuïteit en gemeenschap. Sinterklaas is een traditie die al eeuwenlang wordt gevierd en die generaties met elkaar verbindt. Het behouden van deze tradities geeft mensen een gevoel van vertrouwdheid en zekerheid, zelfs in een wereld die voortdurend verandert.

 

Hoe kunnen organisaties deze inzichten gebruiken om succesvol stappen te zetten in de wereld van morgen?

Ten eerste kunnen ze leren van de kracht van rituelen. Door het creëren van rituelen binnen de organisatie, zoals het vieren van successen of het jaarlijks terugkeren van bepaalde evenementen en momenten, kunnen ze een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid creëren bij het hele team. Deze rituelen kunnen ook helpen om een gevoel van structuur en richting te bieden, juist in de chaos van vandaag. Rituelen geven kleur aan een organisatie en speelsheid waar mensen graag bij willen zijn.

Daarnaast kunnen organisaties de kracht van kleur bekennen omarmen. Door het definiëren van een sterke merkidentiteit en het consistent uitdragen hiervan zowel visueel als in alle onderdelen van hun organisatie, kunnen ze zich onderscheiden van concurrenten en een sterke band opbouwen met hun klanten. Het tonen van wie ze zijn en waar ze voor staan, helpt organisaties om een emotionele verbinding te creëren met hun doelgroep. Herkenbaarheid is een groot goed, dat voorkomt uit letterlijk 'voelen' waar een organisatie voor staat.

Tot slot kunnen organisaties leren van de kracht van tradities. Het behouden van bepaalde tradities binnen de organisatie, van de jaarlijkse kerstborrel, de spelletjes avonden, vieren van successen, of zoals we bij Knab altijd deden, elkaar 'dollen' met de birthday pranks, kan een gevoel van collectiviteit en trots creëren. Dit draagt bij aan een positieve en onderscheidende werkcultuur. Hoe eigener, hoe meer kleur en hoe leuker om erbij te horen.

Kleur bekennen

In een wereld waarin alles onzeker is, bieden rituelen, kleur bekennen en tradities ons een gevoel van stabiliteit, identiteit en verbondenheid. Deze elementen kunnen ook succesvol worden toegepast door organisaties om stappen te zetten in de wereld van morgen. Het is ook niet voor niets dat wanneer de magie van zoiets als Sinterklaas doorbroken wordt, er diepe teleurstelling kan ontstaan. Of, laat ik voor mezelf spreken, ik weet nog het moment dat mijn vader het mij vertelde. Waar ik stond, hoe ik me voelde. En stiekem kan ik nog steeds terugverlangen naar de kracht en magie van de rituelen, de heldere kleur en de traditie van Sinterklaas.

Ik nodig je dan ook graag uit om met Iris mee op reis te gaan naar de trots, eigenheid en het stukje magie van jouw organisatie. Om het te ontdekken, verdiepen en tot leven te brengen. Doe mee met de tweedaagse Kleur bekennen op 13 en 14 april as. Ik zie je graag. En verder geniet van dat stukje van vandaag.

Masterclass Kleur Bekennen en Strategisch Kompas

Strategische vernieuwing staat en valt bij een heldere kleur en zichtbaarheid daarvan. De noodzaak en de stappen van een strategische kompas staat hierin centraal. Hoe je kleur kunt bekennen en het strategisch kompas kunt toepassen kan je nu zelf ervaren in de tweedaagse Masterclass Kleur bekennen en Strategisch Kompas. Een complete tweedaagse Masterclass die iedere vernieuwer en manager een basis geeft om de organisatie vanuit de kern te laten groeien en bloeien. Met inspirerende topsprekers die in de praktijk succesvol hebben vernieuwd. Praktische inzichten, discussies met elkaar en volop praktische instrumenten om zelf je kompas te ontwikkelen. Hier vind je alle informatie over deze Masterclass.