Context doet ertoe: De olifant in de kamer van strategische vernieuwing

Marco Derksen

Auteur:

Marco Derksen

Christophe Vorlet Context Matters
Blog
21 December 2023

Context doet ertoe: De olifant in de kamer van strategische vernieuwing

Afgelopen weekend zag ik in een bericht van Franc van Mourik een prachtige illustratie van Christophe Vorlet voorbijkomen. Deze illustratie, die een olifant in negen compartimenten verdeeld en door verschillende personen bekeken wordt, laat goed de uitdagingen zien van organisaties. Net als in deze afbeelding, zien managers vaak maar een deel van de complexe uitdagingen waarvoor ze staan. De olifant symboliseert deze complexiteit, terwijl de compartimenten de verschillende afdelingen binnen een organisatie vertegenwoordigen.

 

In veel organisaties is er een duidelijke scheiding tussen afdelingen en teams, elk met hun eigen perspectief op problemen en uitdagingen. Deze fragmentatie, zoals door Vorlet weergegeven, kan leiden tot een beperkt begrip van brede organisatorische kwesties, wat vooral merkbaar is als we het hebben over strategische vernieuwingen zoals digitale transformatie.

De olifant als geheel

Binnen elke afdeling, of het nu gaat om IT, financiën, communicatie of human resources, is een uniek perspectief op de organisatorische realiteit. Allemaal zien ze andere ‘stukjes’ van de organisatorische ‘olifant’. Zonder een gemeenschappelijk kader kunnen hun interpretaties sterk verschillen, wat resulteert in gefragmenteerde benaderingen van problemen en kansen. Voor effectief leiderschap in digitale transformatie is een holistische benadering dan ook essentieel. Leiders moeten in staat zijn om boven de compartimenten uit te stijgen en de olifant als geheel te zien. Dit betekent dat focus niet alleen moet liggen op de symptomen van uitdagingen binnen ‘compartimenten’, maar ook op de onderliggende relaties en het gehele systeem.

 

De illustratie onderstreept het belang van diversiteit in perspectieven binnen een organisatie. Door verschillende inzichten en ervaringen te integreren, kan een organisatie een rijker en completer beeld vormen van haar uitdagingen. Het integreren van deze verschillende perspectieven is cruciaal voor digitale transformatie. Leiderschap vereist dan ook het creëren van een omgeving waarin deze diverse perspectieven kunnen samenkomen tot een coherent geheel. Dit vraagt om actieve luistervaardigheden, empathie en het vermogen om verschillende inzichten te verbinden.

 

Digitale transformatie vraagt om een verschuiving van denken in afdelingen en teams naar een geïntegreerd systeem. Leiders moeten bruggen slaan tussen de compartimenten om de olifant in zijn geheel te zien en te begrijpen. Zo’n benadering stelt organisaties in staat om niet alleen de huidige uitdagingen aan te gaan, maar ook om een toekomst te bouwen waarin de organisatie functioneert als een coherent en dynamisch geheel, voorbereid op de onzekerheden van de toekomst.

Masterclass Kleur Bekennen en Strategisch Kompas

Wil je inzichten en kennis verwerven en bruggen slaan tussen de compartimenten om de olifant in zijn geheel te zien en te begrijpen? In staat zijn om niet alleen de huidige uitdagingen aan te gaan, maar ook om een toekomst te bouwen waarin de organisatie functioneert als een coherent en dynamisch geheel, schrijf je dan in voor de tweedaagse Masterclass Kleur bekennen en Strategisch Kompas. Een complete tweedaagse Masterclass die iedere vernieuwer en manager een basis geeft om de organisatie vanuit de kern te laten groeien en bloeien. Met inspirerende topsprekers die in de praktijk succesvol hebben vernieuwd. Praktische inzichten, discussies met elkaar en volop praktische instrumenten om zelf je kompas te ontwikkelen. Hier vind je alle informatie over deze Masterclass.